Aktiviteter

FallTek

Teknologi til fallforebygging

Et prosjekt finansiert av RFFNord  sammen med Tromsø og Alta kommune

Aktiviteter i FallTek

Bruk av treningsspill


Et treningsspill spesielt utviklet for eldre ble prøvd på Vertshuset eldresenter i Alta. Spillet bruker et kamera (Microsoft Kinect) som bevegelsessensor. Spillet FarmUp   ble utviklet i EU-prosjektet GameUp. Det ble laget noen varianter for Alta kommune som prøvde det med flere grupper eldre. Resultatene var blanda, men hovedkonklusjonen er at det kan være engasjerende og morsomt, men det er for krevende for hjemmebruk både på grunn av plassbehov og teknologi. Det bør også være et større utvalg spill for at det skal være interessant i lengden. Ettersom de eldre ikke selv mestrer teknologien bør det være noen til stede som kan bidra, og da blir det ganske ressurskrevende.Falltek-appen


Det ble utvikla en app basert på videoer av øvelser anbefalt av helsedirektoratet. Appen ble først prøvd ut i fallforebyggende grupper i Tromsø kommune av fysioterapeuter («Styrkebølgen»), men har også vært prøvd på dagsentra og sykehjem, både på iPad og på en TV-skjerm. Denne appen er så enkel at noen av de eldre tok den i bruk hjemme bare ved å få adressen falltek.norut.no. Den er laget for iPad men kan godt brukes på en PC eller et annet nettbrett. Tilbakemeldingene har vært gode både fra fysioterapeuter og brukere, men det hadde vært en fordel med flere nivåer på øvelsene.

Organisering


Det har vært fokusert på hvordan kommunene kan organisere tilbud av treningsteknologi til fallforebygging. Det må være enkelt og det må være inkludert i definerte oppgaver.